Hur blir man rektor

Din främsta arbetsuppgift som rektor är att se till att eleverna på din skola eller utbildningsområde får en så bra undervisning det bara går. Du är även den som leder och planerar arbetet. Därför kommer yrket med ett stort ansvar och kräver en omfattande utbildning. Alla människor har möjlighet att bli rektor och i den här texten kommer vi att besvara frågan: Hur blir man rektor? Läs vidare och se vad yrket kräver av dig!

Välj högskoleförberedande gymnasieprogram

Först och främst behöver du klara av högstadiet. Därefter har du möjligheten att söka ett högskoleförberedande gymnasieprogram som du kommer behöva i din strävan att bli rektor. Som alternativ har du bland annat Samhällsvetenskaps-, Naturvetenskaps- eller Ekonomiprogrammet. Programmen innebär att du får en utbildning som omfattar alla skolämnen du behöver klara av, för att sedan kunna vidareutbilda dig till lärare på högskola eller på universitet. Går du istället ett yrkesprogram måste du lägga till de ämnen som krävs för lärarprogrammet.

Utbilda dig till lärare

När du har klarat av gymnasiet och tagit studenten är det dags att vidareutbilda dig till lärare. Här har du flera olika alternativ beroende på om du vill undervisa i förskola, gymnasieskola eller som ämneslärare i högstadiet. Det kan redan nu vara bra att ha en tydlig plan klar för dig. Siktar du på att bli rektor på en gymnasieskola är det starkt rekommenderat att du väljer ett lärarprogram som riktar sig till just gymnasiet.

Jobba och få erfarenhet från skolvärlden

Studielängden på ett lärarprogram varierar ordentligt beroende på vilken skolnivå du utbildar dig mot. Det kan ta allt från 1,5 år till 5,5 år att bli behörig att leda undervisningar i skolan. När du har tagit din examen behöver du arbeta inom skolvärlden i några år innan du kan ta nästa steg och bli rektor. Här finns det ingen tydlig gräns på antal år du behöver få erfarenhet. I själva verket är det olika från fall till fall.

Små ansvar blir till större ansvar

När du känner att du har fått den erfarenhet som krävs för att ta nästa steg är det dags att se efter möjliga vägar att bli rektor. Som lärare har du redan ett ansvar att se till att eleverna lär sig av din undervisning, samtidigt som du håller ordning och reda i klassrummet. Bemästrar du det och känner att du vill ha ett ännu större ansvar kan du ta nästa kliv och vidareutbilda dig till rektor.

Gå statlig rektorsutbildning

För att ta nästa steg i din karriär inom skolvärlden behöver du först och främst gå en statlig rektorsutbildning. Det är ett program på akademisk nivå som stärker dig, som blivande rektor, att leda och styra verksamheten på skolan. Du ansöker om att gå utbildningen via skolverkets hemsida. Den studerar du på deltid med en omfattning på 20% och du går utbildningen som en del av ditt arbete. Du behöver alltså inte avsätta din fritid.

Framtiden för rektorer

Som rektor kliver du ett hack upp i skolans hierarki vilket även kommer att synas på ditt lönekuvert. Framtidsutsikten för yrket är god och chansen att få jobb, för både nya och erfarna rektorer, är god. För tillfället är pensionsavgångarna stora vilket leder till ett enormt rekryteringsbehov, vilket är mycket positiv för dig som är intresserad av yrket. Som nyanställd är det däremot vanligt att du först får ett jobb som biträdande rektor.

Vad du nu vet tar det tid att utbilda sig till rektor. Det är oftast vanligt att du först är intresserad av att bli lärare, men sedan känner att du vill ta nästa steg i karriären. Bra att ha med sig är att du behöver tålamod för att bli rektor. Du behöver också besitta ledaregenskaper och verkligen älska att ansvara för att arbetet går framåt. Stämmer det in på dig har du allt du behöver för att bli rektor!