Hur får man magrutor

hur man far magrutor

Att ha magrutor är en dröm för många, ändå är det inte speciellt stor del av befolkningen som faktiskt har dem. Anledningen är att de faktiskt inte är så lätta att få. Det kräver hårt arbete och disciplin att skaffa sig denna åtråvärda kroppsdetalj.

Många tror att det bara gäller att träna stenhårt så kommer man så småningom att få de där eftertraktade rutorna. Detta kunde dock inte vara mer fel. Att träna stärker naturligtvis magmusklerna men det i sig kommer inte göra att de syns. För att kunna få synliga magrutor gäller det däremot att få bort underhudsfettet på magen.

Detta bör man tänka på om man är ute efter en riktigt rippad mage:

  1. Kosten

Kosten är a och o när man strävar efter att få magrutor. För att minska fettprocenten i kroppen måste man ligga på ett ständigt energiunderskott. Detta innebär att man räknar ut sitt energibehov och sedan äter ca 500 kalorier mindre än detta. För att få energi så börjar kroppen istället bränna det egna fettet, vilket resulterar i en viktminskning. Ofta kan man gå ner mellan 1,5-2 kilo per månad. Detta är en lagom nivå att lägga viktminskningen på. Äter man ännu färre kalorier kan det istället leda till en minskning i muskelmassa.

  1. Träningen

Näst efter kosten kommer naturligtvis träningen. Tränar man rätt i kombination med energiunderskottet så kommer snart magrutorna att börja visa sig. Tränar man mycket så betyder det ju dessutom att man kan äta mer mat men samtidigt ligga på ett energiunderskott då träningen också bränner kalorier. En kombination av konditionsträning så som löpning och powerwalks tillsammans med hård styrketräning brukar leda till de bästa resultaten.

Satsar man på magrutor bör man äta en proteinrik och kalorisnål kost för att uppnå bästa resultat samtidigt som man mår bra. Livsmedel som passar bra in i en sådan kost är såklart grönsaker och bönor samt kyckling och vit fisk. Det är också viktig att äta mellanmål, här kan det till exempel vara bra att äta kvarg eller nötter.

Träningsmässigt är det alltså bra att variera sig men några övningar som tar speciellt bra på magen och påskyndar utvecklandet av magrutor är till exempel den klassiska plankan. Också sidplankan är bra. Utöver detta kan man köra cykelcrunches och saxsparkar. Eller varför inte försöka sig på den grymt jobbiga men effektiva övningen bergsklättraren?