Hur man skriver ett cv

hur man skriver ett cv

Att skriva ett CV är något som de allra flesta av oss måste göra en eller flera gånger i livet. Ofta ställer många sig frågan: hur skiver man ett cv när det är dags att söka jobb. Det kan ibland vara riktigt knepigt. Vad skall man ta med och vad skall man lämna utanför? Vad är relevant? Och hur fångar man egentligen rekryterarnas eller arbetsgivarens intresse?

Följande är uppgifter som alltid skall finnas med i ett CV:

  1. Bild

Idag är det standard att skicka med en bild i sin ansökan. De flesta arbetsgivare tittar inte ens på ansökningar som inte har en bild. Det kan tyckas ytligt men så är det.

  1. Kontakt- och personuppgifter

Se alltid till att ange korrekta kontaktuppgifter så att arbetsgivaren lätt kan få tag på dig, det inkluderar ofta adress, telefonnummer, och email. Ibland vill de även att man uppger personnummer.

  1. Personligt brev

Bifoga ett personligt brev där du berättar kort om dig själv.

  1. Utbildningar och tidigare arbeten

Man behöver inte ta upp allt man har gjort utan välj ut de utbildningar och arbetslivserfarenheter som är relevanta i förhållande till jobbet som söks. Kom ihåg att börja med den senaste och sedan gå bakåt i tiden så att CV:t känns uppdaterat.

  1. Övrigt

Ange övriga kunskaper eller meriter som kan vara av vikt för arbetet.

Tänk också på detta:

  • Utöver detta är det viktigt att läsa de instruktioner som finns i platsannonsen. Frågar arbetsgivaren efter en speciell uppgift och den inte finns med i ansökningen kan det vara så illa att de bara lägger den åt sidan utan att ens läsa den. Så kontrollera noggrant att allt finns med innan ansökningen skickas iväg. I samband med detta är det också en bra idé att korrekturläsa texten så att det inte finns några stav- eller slarvfel. Sådana enkla misstag gör lätt att ansökan ser hafsig ut vilket ger ett dåligt intryck.
  • Det kan vara bra om man får sin ansökan att sticka ut från alla andra på något sätt. Det kan vara allt från att använda ett annorlunda upplägg än det som är standard till att skicka in en film där man berättar om sig själv. Eller varför inte skriva på ett roligt och finurligt sätt istället för att vara stel och formell? Det får naturligtvis inte bli tramsigt men i övrigt är allt som fångar uppmärksamheten bra då det säkerställer att din ansökan verkligen blir läst och förhoppningsvis också bidrar till att rekryterarna kommer ihåg dig.