Hur mäter man BH-storlek

hur mater man bh storlek

En BH som sitter bra och ger ett ordentligt stöd till bysten är mycket viktigt, speciellt för kvinnor med större bröst eftersom det annars kan bli tungt för ryggen att bära upp brösten. Men att hitta en BH som sitter bra är inte alltid så lätt och det är mycket vanligt att kvinnor går runt med en BH i fel storlek eftersom man inte riktigt vet hur man ska hitta en som passar bra. Det du behöver för att hitta en bra storlek är ett måttband och en spegel.

1. Mät på två punkter

För att hitta rätt storlek till din BH kommer du att behöva mäta dig med hjälp av ett måttband på två ställen på överkroppen. Först mäter du dig runt om överkroppen precis under bysten, det är viktigt att ingen del av brösten kommer i kläm under måttbandet här, för då blir storleken fel. När du är klart med det så mäter du med måttbandet runt om dig själv, mitt över bysten – där den är som fylligast.

Nu har du fått två mått och det du behöver göra nu är att hitta en storlekstabell som talar om för dig vilken BH storlek dessa mått motsvarar. Köper du BH på internet så brukar webbsidan du handlar på ha en storlekstabell.

2. Modellen är lika viktig som storleken

Måtten på din byst säger en hel del om din storlek, men vi alla har olika proportioner och två personer med exakt samma mått kommer kanske i praktiken inte kunna använda samma BH i samma storlek eftersom våra bröst ser olika ut. Därför är modellen på din BH minst lika viktig som storleken för att den ska sitta bra. Olika BH-modeller har också olika effekt på bystens utseende samt att en del passar bättre för dig med sluttande axlar.

3. Prova BH:n

När du har mätt ut vilken storlek du borde ha är det bra om du provar din BH, för det är egentligen det enda sättet att se om du verkligen har hittat rätt storlek. Precis som med andra kläder så kan även BH-storlekar skilja sig en del mellan olika affärer och modeller. Ryggbandet på BH:n ska sitta rakt över ryggen och inte glida uppåt, för då är den troligen för stor. Har du en större byst kan det vara bra att välja en modell med ett bredare ryggband för bästa stöd. Kuporna ska vara väl fyllda men ingen del av brösten ska puta ut från kupan. Om inte kupan sitter bra bör du byta storlek eller prova en annan modell. Axelbanden ska endast vara som stöd för den översta delen på BH kupan och ska absolut inte lyfta eller hålla upp hela bröstpartiet, då kommer du troligtvis få ont i axlarna.