Hur skaffar man pass

Hur skaffar man pass egentligen? I den här artikeln ska vi berätta för dig hur du skaffar en giltig id-handling på smidigaste sätt, specifikt ett pass. Vill du någon gång resa utanför Sveriges gränser är det bra om du har ett giltigt pass, detta eftersom ett ID-kort inte gäller överallt i världen och det kan hända att du blir stoppad från att åka.

Boka tid eller drop in

När du vill ansöka om pass är det bra om du bokar in en tid i förväg hos närmaste passkontor. Skulle du få förhinder och inte ha möjlighet att komma är det bra om du avbokar tiden i god tid. Du kan även välja drop in utan att boka en tid men då riskerar du att väntetiden kan bli lång i stället.

Ta med giltig ID handling

Innan du åker till passkontoret är det är viktigt att se till att du har med dig en giltig legitimation, gärna det gamla passet om de inte gått ut. Om du saknar id-handling går det bra att ta med någon som intygar att du är du. Denna person måste visa upp en giltig id-handling och vara en godkänt intygsgivare.

Hur skaffar man pass

Betala avgiften för att få passet utfärdat

Ett pass kostar just nu 350 kronor men kommer från och med 2021 att höjas till 400 kronor enligt nya beslut. Avgiften för passet betalar du när du ansöker i samma veva som du tar foto och fingeravtryck. Leveranstiden varierar beroende på hur hög tryck det är men räkna med minst sex dagar efter att ansökan har blivit godkänd.

Foto samt fingeravtryck

När du skaffar ett pass måste du först bli fotograferad och lämna fingeravtryck. Det gör du i samma veva som när du ansöker om passet. Du behöver inte ta med dig ett eget fotografi. Båda dessa hamnar sedan i ditt pass när det är klart, allt för att göra det så svår som möjligt att förfalska eller på något sätt ändra på.

Kontrollera och godkänn

När du väl tagit ditt foto och lämnat ditt fingeravtryck är det dags att skriva under så även signaturen kommer med i passet. När allt är klart får du se resultatet, är du nöjd som det är godkänner du på skärmen annars kan både foto och signatur göras om. Nu återstår det bara att hämta ut passet när det är klart.

Hämta ut passet

Tiden det tar för passet att bli klart varierar från region till region och årstid. Du kan räkna med en till två veckor i vanliga fall. När ditt pass är klart får du ett sms att det går bra att hämta ut passet och vid vilket passkontor. Du behöver inte boka in en tid för uthämtning av pass utan det gör du genom att åka dit.

När du väl har hämtat ut ditt pass är du redo att resa utanför Sveriges gränser. Det är alltid bra att du innan du reser kollar upp vad som gäller i landet du vill resa till. Behöver du ett pass eller fungerar ett internationellt id-kort? Är det visumkrav eller annat du behöver skaffa innan du åker? Lycka till och trevlig resa!