Hur startar man en förening

Hur startar man en förening är det många som undrar. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver göra för att starta en förening från start till mål. Vi kommer att gå igenom alla nödvändiga steg från huvudman till att välja en styrelse. Detta måste göras innan du kan dra igång en föreningsverksamhet. Det finns en hel del steg att följa.

Olika typer av föreningsverksamhet

Det finns massor av olika föreningsverksamheter att välja och några exempel på det är en bostadsrättsförening, samfällighetsförening, ekonomisk förening, trossamfund med flera. Först och främst måste du välja vad för slags förening du vill starta, det finns som sagt massor av olika föreningar för olika ändamål. På Bolagsverkets sida hittar du ytterligare information om vilka föreningar som finns att starta.

Hur startar man en förening

Med eller utan organisationsnummer

Ett organisationsnummer avser en juridisk person, i detta fall en förening, myndighet, trossamfund, ideell förening med flera och fungerar som ett personnummer gör för en person. Detta krävs vid upprättande av ett avtal. Momsregistreringsnummer också känt som VAT och utgår alltid från företagets eller föreningens organisationsnummer. Det skrivs alltid utan bindestreck, börjar på SE och slutar på 01. En del föreningar behöver alltså inte ett organisationsnummer.

Näringsverksamhet eller inte?

Det finns säkert en hel del människor som egentligen undrar vad en näringsverksamhet är? En näringsverksamhet är en verksamhet som sköts självständigt och yrkesmässigt. Det som är utmärkande är att verksamheten ska ha ett tydligt vinstsyfte, varaktighet och självständighet. Om föreningen eller verksamheten inte uppfyller alla dessa tre krav handlar det troligtvis om en hobbyverksamhet eller inkomst av tjänst från uppdragsgivaren.

Anmäl verklig huvudman

Vad är en huvudman är det nog många som undrar över. En huvudman är en eller flera personer som ytterst kontrollerar/äger en förening eller företag. När du anmäler en verklig huvudman gör du det hos bolagsverket. Ta reda på vem eller vilka som är huvudmän innan du loggar in med hjälp av din e-legitimation. Det kostar 250 kronor i avgift.

Bestämmelse av föreningsstadgar

Föreningsstadgar är de regler som sätts upp för föreningen. I dessa regler ska det finnas namn på föreningen, vart föreningen håller till samt vilket ändamål föreningen har. I en ideell föreningen är årsmötet det högst beslutande organet. Om några stadgar ska ändras, tas bort eller läggas till är det på årsmötet detta görs, det går inte att ändra utanför årsmötet.

Utvald styrelse för föreningen

Att välja styrelse för en ideell förening fungerar att genom årsmötet utse något som heter valberedning. Valberedningen förbereder valet och kommer till årsmötet med ett förslag. En ideell förening har oftast en ordförande och en vice ordförande. Det går att genom stadgar som skrivs in styra hur ni vill att föreningen ska fungera och skötas. Alla medlemmar har var sin röst men oftast vinner valberedningens förslag.

När du vill starta en förening bör du vara inställd på att det kan vara tidskrävande förenat med mycket jobb. Det är mycket regler som måste följas och papper att skriva på innan föreningen är igång. Det är också viktigt att du känner till alla regler som gäller för den föreningen du vill starta eftersom de varierar lite beroende på vilken du väljer.