Hur skaffar man ryttarlicens

Om du vill ut och tävla med din häst är det en del att tänka på, bland annat behöver du ett tillstånd för tävling. Det kallas ryttarlicens och är ett bevis på att du kan ta hand om din häst och bete dig väl på tävlingar. Så hur skaffar man ryttarlicens då? Läs vidare så får du reda på allt du behöver veta.

När krävs ryttarlicens?

Ryttarlicens krävs av dig som vill tävla med din häst i någon gren inom ridsport i Sverige. Det är Svenska Ridsportförbundet som ger ut den och du behöver kunna bevisa att du har en viss kunskapsnivå innan du kan få din licens. Det gör du genom ett grönt kort. Licensen gäller under det kalenderår den utfärdats och behöver därför förnyas vare år.

Grönt kort innan ryttarlicens

Grönt kort behövs bara första gången du ska skaffa en ryttarlicens. Det är ett kunskapsprov som visar att du bland annat kan de grundläggande reglerna vid tävling. Du kan gå kursen via den ryttarförening du är medlem i. Under kursen lär du dig grundläggande hästhantering i stallet, vilka tävlingsregler som gäller i olika grenar, att lasta din häst på ett säkert sätt med mera.

Beställ licens via TDB – tävlingsdatabasen

På tävlingsdatabasens hemsida anmäler du dig till tävlingar och det är även här du betalar för din ryttarlicens. Det finns en spärr som gör att du inte kan anmäla dig till tävlingar om du inte har betalat din licens. För att kunna använda TDBs tjänster behöver du bli medlem. Du kan sedan logga in antingen med e-postadress och lösenord eller med hjälp av BankID.

Klubb, licensår och licenstyp

Den klubb du är medlem i behöver vara ansluten till Svenska Ridsportförbundet annars kan du inte få någon licens. Licensen har tre nivåer, upp till tolv år, 12 – 18 år, och vuxen. Licensåret följer kalenderåret, vilket innebär att oavsett när på året du får din licens måste du lösa en ny efter nyår. Du anger klubb, licenstyp och år i din anmälan.

Två val vid betalning

Vid betalning måste den som genomför anmälan vara en myndig person och inloggad med BankID. Betalning sker sedan med hjälp av tjänsten Swedbank Pay. Där kan du välja att antingen betala med kort eller via Swish. Reservation sker direkt på ditt konto vid kortbetalning, dragningen görs sedan på betaldatum enligt anmälan. Betalning med Swish sker som vanligt omedelbart. Vid en avanmälan betalas pengarna tillbaka.

Godkänd och betalad? Grattis till licensen!

När allt är klart kan du ge dig ut på tävlingsbanorna i Sverige. Licensen är beviset på att du kan ta hand om din häst hemma, under träning och på tävlingsbanan, att du kan lasta den rätt och säkert och att du har koll på alla reglerna på tävlingsplatsen. Men kom ihåg det viktigaste av allt – ha kul när ni tävlar!

Med allt detta sagt är det alltså mer än bara träningen att tänka på om du vill ut och tävla. Du behöver kunskap om hästhållning och tävlingsregler och detta bevisar du med ett grönt kort. Med hjälp av det gröna kortet kan du varje år skaffa en tävlingslicens. Licensen får du via tävlingsdatabasen och den som betalar för kalaset måste vara myndig. Lycka till!