Hur skaffar man referenser

En utmaning, särskilt för den som är ung, när det kommer till att få sitt första jobb är ”hur skaffar man referenser”. Har man aldrig haft ett jobb är det givetvis svårt, men du har förhoppningsvis någon som kan intyga att du är en bra och pålitlig person. Kanske någon du gått praktik hos, eller en gammal lärare. Tänk brett!

Välj noggrant ut dina referenser

När du väljer ut en referensperson så gäller det att tänka till. Kommer den personen prata väl om mig och rekommendera mig till andra? Här spelar personliga faktorer in också: är din referensperson en sån som alltid betonar det positiva så har du ett försprång. Men om hen istället tenderar till att alltid vara fullt ärlig och även framhäva brister så kanske du ska välja någon annan.

Hur många referenser?

Ofta är det den anställande parten som ber om ett antal referenser. Det normala är att det varierar mellan en och tre, med två som det vanligaste. Referenstagning sker vanligtvis när de redan bestämt sig, eller bara har två kandidater kvar att välja mellan. Det är det som gör att det är så viktigt att välja rätt för du står och faller med dessa personer.

Ta kontakt och fråga referensen innan

En sak som är viktig att tänka på är att aldrig ange en person som referens utan att ha talat med denne innan. Se till att han eller hon vet om att det kommer ringa någon, och be gärna personen att trycka på de särskilda egenskaper hos dig som du vet är viktiga för att du ska få jobbet.

Blanda inte ihop referenser

En hygienfaktor är givetvis att du har koll på dina referenser och anger rätt personer utifrån vilken typ av jobb det är du söker. Att ge ut fel referensperson kan vara förödande. Detta gäller särskilt för dig som har många referenser att välja mellan. Se till att använda rätt person vid rätt tillfälle för att både maximera dina chanser och inte ”slita ut” dina referenser.

Tacka dina referenser

Den som ger dig goda referenser har gjort dig en stor tjänst och förhoppningsvis hjälpt dig på vägen mot ett nytt jobb. Se alltid till att tacka den personen efteråt. Om du får jobbet kan det vara en god idé att skicka en blomma, ett kort eller något annat tecken på din uppskattning. Det ökar också chansen för att samma person kommer ställa upp för dig igen.

Komplettera alltid med skriftliga intyg

När du söker ett jobb är det bra att utöver personliga referenser också komplettera med skriftliga intyg från tidigare arbetsplatser. Det vanliga är att du får någon form av dokument när du slutar som du kan visa upp för framtida arbetsgivare med ett värdeomdöme om dig som person och om din prestation. Se alltid till att spara dessa i en byrålåda hemma.

När det gått en viss tid från att du lämnat ett jobb så tappar dina referenspersoner i värde. Du utvecklas, de kanske också gått vidare och är svåra att få tag i eller glömt hur du var. Ett skriftligt intyg åldras inte på samma sätt utan är ett tidlöst dokument som du alltid har nytta av att visa upp när du söker jobb.