Hur skriver man en jobbannons

Hur skriver man en jobbannons?

Läge att rekrytera ny personal? Är du ute efter den perfekta kandidaten för just din arbetsplats? Du kanske tror att det är bara är att skriva ihop någonting lite snabbt så kommer man få en massa ansökningar. Och så kan det absolut vara men vill man locka till sig drömkandidater så är det bra om du skriver något gediget och professionellt.

En jobbannons är en annons

Så hur skriver man en jobbannons som lockar rätt person? Du måste tänka som en marknadsförare. Det är en annons som du ska skriva. Vidare är det en arbetsplats som du ska sälja in. Försök att börja annonsen så att den väcker ett intresse. Det är viktigt att du skapar en nyfikenhet så att personen som börjar att läsa texten vill läsa igenom hela. Men du får inte glömma det absolut viktigaste – rubriken! Det är den som fångar läsarens intresse i det allra första ögonblicket.

Beskriv jobbtiteln ordentligt

När du ska bygga din text bör du skriva en beskrivande del om jobbtiteln; vad förväntas av arbetstagaren, vilka är uppgifterna, jobbar ni enskilt eller i grupp? Det ska inte finnas några oklarheter kring vad tjänsten innebär och den som söker jobbet ska ha klart för sig redan vid ansökningen vad som kommer att förväntas av denne.

Vad är det för arbetsplats

Du bör också beskriva arbetsplatsen noga. Är det ett stort internationellt företag med många anställda som ni har? Eller ett litet lokalt med några få anställda du arbetar på? Ska man ingå i en mindre avdelning eller är det en stor avdelning där man kommer möta många kollegor? Alla sådana här frågor bör du aktivt besvara i jobbannonsen. Vissa arbetssökanden söker sig till stora arbetsplatser och gillar mycket folk medan andra tycker om lite mindre arbetsplatser med få nära kollegor. Du kan också nämna lite av företages historia och värderingar. Vad är viktigt för er gällande samarbete och arbetsmiljö? Vilken typ av relation har ni till varandra kollegor emellan? Detta gör att personen som söker jobb vet vad den kan förvänta sig. Därför är det bra att gå igenom lite av den typen av information.

Andra krav och viktiga erfarenheter

Som en sista del är det viktigt att specificera krav på både erfarenheter och utbildning. Behöver man körkort eller truckkort? Är det viktigt att den som söker har examen i en speciell utbildning eller krävs det mångårig jobberfarenhet?

Var försiktig med kraven

Men sätt inte för höga krav. Ibland är det bästa att gå på personlig lämplighet. För varje krav du sätter faller fler kandidater bort som kanske inte vågar söka just det där jobbet för att kraven är för höga. Men det kan således vara bättre att träffa en person som på pappret verkar ha för lite erfarenhet. Dessutom kanske det är just den kandidaten som kommer briljera på din arbetsplats.

Avsluta med en uppmaning

Men det är alltid bra att ge den som söker ett tydligt avslut på jobbannonsen. Avsluta med en uppmaning som exempelvis; sök jobbet redan idag eller välkommen med din ansökan. Slutligen kan det vara bra att nämna om ni går igenom ansökningarna löpande eller om ni väntar till sista ansökningsdag.