Hur skriver man ett CV

Hur man skriver ett slagkraftigt cv

Dagens arbetsmarknad blir allt hårdare. Utan en högre examen blir det allt svårare att få ett välbetalt och stabilt jobb. Vidare så konkurrerar vi också med internationell arbetskraft på många plan. Att man har tagit en högre examen ger dock ingen garanti till ett jobb. Som nyexaminerad förväntas man ha många års erfarenhet när man söker till sitt första riktiga jobb, vilket inte är praktiskt möjligt. Det är enligt många ett moment 22.

Ladda ner en mall

Därför är det många som ställer sig frågan hur skriver man ett cv som kan bli slagkraftigt i dagens samhälle. En bra början är att ladda ner en cv-mall på internet i förslagsvis Microsoft Word format. Om du inte har Microsoft Word, så finns det gratisalternativ så som Google Dokument. Du kan hitta många mallar genom att söka på enkla nyckelord så som ”cv-mall” eller varför inte prova den engelska motsvarigheten ”cv template”. Det går såklart att skapa cv-mallen från grunden, men detta är inte att rekommenderar då det brukar ta lång tid.

Ange kontaktuppgifter

När en cv-mall är nedladdad så är det bara att börja att lägga till sina arbetslivserfarenheter såväl som utbildning och dylikt. Högst upp på cv:t brukar man i regel ange kontaktuppgifter till sig själv så som namn, telefonnummer, e-mejladress, hemadress och dylikt. Precis som i cv:t generellt så finns det inga strikta regler om hur mycket eller lite som man ska inkludera. En tumregel är att det ska vara så lättläst som möjligt.

Arbetslivserfarenhet och utbildning

Efter att kontaktuppgifterna har blivit upprättade så bör man antingen ha en sektion dedikerat till arbetslivserfarenhet eller utbildning. Här väljer de flesta jobbsökande att börja med arbetslivserfarenhet. Detta är dock inget krav. Om du är student eller precis blivit nyexaminerad och inte har någon relevant arbetslivserfarenhet är det ett bra knep att börja med utbildningsdelen först. Det är viktigt att tänka på att ange relevant information gällande utbildning samt arbetslivserfarenhet. Dessa delar ska vara relevanta till jobbet som du söker och du kan skräddarsy flera olika cv:n beroende på hur olika jobben är. Vidare är det viktigt att du detaljerat beskriver varje arbetslivserfarenhet, förutom själva titeln såväl som hur länge denna tjänst varade. När du beskriver arbetslivserfarenheten så bör du fokusera på vad du har åstadkommit samt lärt dig i denna roll. Du ska undvika att beskriva rollerna från ett alldeles för generellt perspektiv.

Övriga områden

Förutom kontaktuppgifter, arbetslivserfarenhet och utbildning brukar man också ange andra färdigheter. Exempel på andra färdigheter inkluderar språk och systemkunskaper. Andra områden som du kan inkludera i slutet av ditt cv är om du är engagerad i någon förening och/eller har arbetat som volontär. Hur skriver man ett cv är ett intressant område som löpande går att förbättra på många plan. Det är viktigt att skräddarsy det och tänka från den potentiellt framtida arbetsgivarens perspektiv. När man tänker från arbetsgivarens perspektiv är det sunt att anta att denna inte har obegränsat med tid när ansökningar gås igenom. Därför rekommenderas en alternativt maximalt två sidor att ha som cv.