Hur skriver man ett personligt brev
Har du hittat ett jobb som du är intresserad av? Då brukar ett första steg i processen vara att skriva ett CV och ett personligt brev till arbetsgivaren. Meningen med dessa dokument är att hen ska få en tydlig bild av dina tidigare erfarenheter och meriter, men också få reda på vem du är som person, vilka dina styrkor är och varför just du är rätt kandidat för jobbet. Att skriva ett personligt brev kan dock låta enklare än vad det kanske är, men så fort du har hittat rätt teknik går det undan!
Hur skriver man ett personligt brev och vad bör det innehålla?
Det finns inga exakta regler för hur ett personligt brev ska se ut. Faktum är att det kan skilja sig beroende på vilket jobb du söker och hur jobbets annons ser ut. Tänk dig att du pratar med arbetsgivaren och ska förklara och motivera varför just du borde få just det här jobbet. Vad skulle du trycka lite extra på då?
Det här kan vara bra att tänka på när du ska utforma ett personligt brev:
- Inled med att presentera dig kort – vad heter du, var bor du och varför söker du just det här jobbet?
- Fortsätt gärna med att kort berätta varför just du är den bästa kandidaten för jobbet. Det här kommer du sedan bygga vidare på i brevets gång, men det kan vara bra att sammanfatta det lite kort redan nu.
- Gå vidare genom att redogöra för dina erfarenheter och kompetenser. Välj främst ut dom som är viktiga för just det här jobbet, och som matchar de krav och önskemål som annonsen lyfter fram. Har du studerat inom området? Jobbat inom området? Vilka var dina uppdrag och arbetsuppgifter? Vad lärde du dig?
- Lyft fram ett ord eller meningar som beskriver hur du är som person och hur du arbetar på en arbetsplats. Är du van att arbeta självständigt eller i grupp? Har du projektlett arbeten? Tänk på dina goda egenskaper och ge gärna exempel när du skriver att du är bra på vissa saker. Det ger trovärdighet.
Tips!
Ett personligt brev kan vara olika långt, men sikta gärna på att inte skriva för långt. Ca två sidor brukar räcka gott och väl men som regel är kortare bättre. Kom också ihåg att alltid läsa igenom brevet innan du skickar iväg det!