Hur söker man ett jobb

Hur söker man ett jobb?

Har du varit arbetslös länge? Försökt att hitta jobb men utan framgång? Hur söker man ett jobb egentligen? Visst kan det kännas knepigt ibland, och det kan kännas som ett berg du ska bestiga. Men det är faktiskt inte så svårt och du kan göra det ganska smidigt för dig själv genom att använda dig av enkla knep. Läs vidare så berättar vi mer om hur du gör det.

Skapa ett cv

När du ska ge dig ut i jobbdjungeln är det viktigt att vara förberedd med ett cv. Förkortningen cv står för curriculum vitae, vilket betyder levnadsschema. Det handlar egentligen bara om att bygga ett dokument med all din erfarenhet, utbildning och kontaktuppgifter. Det är bra att ha med all relevant utbildning som du har i bagaget, all din arbetslivserfarenhet och även andra kunskaper du har i exempelvis dataprogram. Skriv också med om och vilken typ av körkort du har. Du kan också skriva med om du har truckkort eller inte. Det här ett dokument som du skickar med till varje jobb du söker. Det smidigaste är att använda sig av samma cv till alla jobb som du söker – tidseffektivt och enkelt.

Gör en mall för ditt personliga brev

Nu ska du göra en mall för ett personligt brev. Personliga brev ska vara unika för varje jobb du söker men du kan spara tid genom att använda dig av din egen mall. Skriv upp ord som beskriver dig själv bra och relevant information som passar de flesta yrken och arbetsplatser. När du sedan hittar ett jobb du vill söka ändrar du bara om lite i ditt personliga brev och gör således ett unikt brev för varje jobb du söker.

Hitta rätt jobb

Nu har du kommit så långt att du ska börja söka jobb. Det finns flera sajter på internet som listar lediga jobb. Där brukar du kunna få information om vad det är för typ av jobb och vem de söker. Välj ut de jobb som du tycker passar dig och skicka iväg ditt cv och ett personligt brev. Ha is i magen – oftast får du ett svar. I en del jobbannonser finns kontaktuppgifter till en kontaktperson, det skadar inte att slå en signal för att kolla om din ansökan har kommit fram och visa intresse för arbetsplatsen. Ställ en fråga som du funderar över så visar du att du är intresserad av att lära dig mer om arbetet och arbetsplatsen.

Fler sätt att hitta jobb

Du kan också hitta jobb genom att kontakta en arbetsplats och helt enkelt fråga om de har en öppning. Kanske hade just det företaget funderat över om de behövde anställa fler – då är du helt plötsligt rätt person på rätt plats. Ibland har du tur när du tänker utanför boxen. Du kan också lägga ut på dina egna sociala kanaler att du söker jobb, kanske snubblar något arbetsgivare över din presentation och tänker att du är helt perfekt för deras arbetsplats.

Ställer du dig fortfarande frågan; hur söker man ett jobb? Det borde du inte för nu vet du mer om hur du söker ett jobb på ett effektivt sätt – lycka till i jakten på ditt drömjobb!